Op 22 november 2013 is het precies vijftig jaar geleden dat President John F. Kennedy in Dallas (Texas) werd vermoord. Nog steeds is de uitkomst van het moordonderzoek nog steeds niet definitief afgerond. Er wordt nog steeds discussie gevoerd tussen de aanhangers van “the lone-nut”- theorie, waarbij zoals in het onderzoeksrapport van de Warren onderzoekscommissie, wordt gefocused op Lee Harvey Oswald. Daarnaast verschijnen er tegenwoordig veel boeken over de complottheorie. Het complot zou teruggaan op de samenwerking van FBI, CIA, het militair-industrieel complex, de anti-castro-gezinden, de Maffia met als aanjager…Vice-president L.B.J. Johnson, die onmiddellijk na de moord Kennedy als President opvolgde!

Hoe moeilijk de oplossing van de moord op Kennedy ook moge zijn, het in kaart brengen van de psychische problematiek van John F. Kennedy is zo mogelijk nog moeilijker. In “JFK’s Last Hundred Days”refereert de auteur aan de pogingen van Elaine de Kooning, “The Fastest Brush in the East”, bekend om haar portretten, die in één sessie werden gemaakt, die bij een poging om Kennedy te portretteren volledig vast liep. Na de Kooning’s obsessie en frustratie te hebben vastgesteld bleef “the most tantalizing mystery of all: not who killed him,but who he was, when he was killed, and where he would have led us”(p.xiii). Shaw (2013) met zijn aantekening over vader Kennedy neemt het mysterie terug in de tijd. Voor échte liefhebbers van de Amerikaanse geschiedenis.


Literatuur:

Thurston Clarke (2013) JFK’s Last Hundred Days.
The Transformation of a Man and the Emergence of a Great President. New York, The Penguin Press.
Shaw, Mark( 2013) The Poison Patriarch. How the Betrayals of Joseph P. Kennedy Caused the Assassination of JFK. New York, Shyhorse Publishing.